Ana Sayfa / Matematik / Bilgi / İlginç Bilgiler / Pi Sayısı Nedir ve Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Pi Sayısı Nedir ve Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Pi Sayısı Nedir ve Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Kısaca, p veya π için Yunanca harf olarak yazılan pi, herhangi bir dairenin çevresinin o dairenin çapına oranıdır.

Dairenin boyutu ne olursa olsun, bu oran her zaman pi’ye eşit olacaktır. Ondalık biçimde, pi değeri yaklaşık 3.14’tür. Ancak pi irrasyonel bir sayıdır, yani ondalık biçiminin ne bittiği (1/4 = 0,25 gibi) ne de tekrarlayıcı hale geldiği (1/6 = 0,166666 gibi…). (Yalnızca 18 ondalık basamağa göre, pi sayısı 3.141592653589793238’dir.)

Bu nedenle, bu çevrenin çapa oranını kısaltmak yararlıdır.

Petr Beckmann’ın Pi’nin Tarihine göre , Yunan harfi π ilk olarak 1706’da William Jones tarafından bu amaç için, muhtemelen periferi kısaltması olarak kullanıldı ve yaklaşık 30 yıl sonra standart matematiksel gösterim haline geldi.

Kısa bir deney yapın:

Bir pusula kullanarak bir daire çizin. Bir parça ip alın ve tam olarak bir kez dairenin üzerine yerleştirin. Şimdi ipi düzeltin; uzunluğuna dairenin çevresi denir.

Çevreyi bir cetvelle ölçün. Ardından, dairenin herhangi bir noktasından, merkezinden geçerek karşı taraftaki başka bir noktaya olan uzunluk olan dairenin çapını ölçün. (Çap, yarıçapın iki katıdır, daire üzerindeki herhangi bir noktadan merkezine olan uzunluktur.)

Dairenin çevresini çapa bölerseniz, yaklaşık olarak 3,14 elde edersiniz – hangi boyutta daire çizmiş olursanız olun!

Daha büyük bir daire daha büyük bir çevreye ve daha büyük bir yarıçapa sahip olacaktır, ancak oran her zaman aynı olacaktır. Mükemmel bir şekilde ölçebilir ve bölebilirseniz, 3.141592653589793238… veya pi elde edersiniz.

Aksi takdirde, çapa eşit uzunlukta birkaç parça ip keserseniz, dairenin çevresini kaplamak için üçten biraz fazlasına ihtiyacınız olacaktır.

Pi, en yaygın olarak dairelerle ilgili belirli hesaplamalarda kullanılır.

Pi sadece çevre ve çap ile ilgili değildir. Şaşırtıcı bir şekilde, bir dairenin çapını veya yarıçapını da şu formülle o dairenin alanıyla birleştirir: alan eşittir pi çarpı yarıçapın karesi.

Ek olarak, birçok matematiksel durumda pi genellikle beklenmedik bir şekilde ortaya çıkar. Örneğin, sonsuz serinin toplamı

Yüzyılın Pi Günü
1 + 1/4 + 1/9 + 1/16 + 1/25 + … + 1/n2 + … π 2 /6’dır

Pi’nin önemi en az 4.000 yıldır bilinmektedir.

Pi’nin Tarihi, MÖ 2000’de, “Babilliler ve Mısırlılar (en azından) π sabitinin varlığının ve öneminin farkındaydılar”, her dairenin aynı çevre-çap oranına sahip olduğunu kabul ettiler.

Hem Babilliler hem de Mısırlılar pi değerine kabaca sayısal yaklaşımlara sahiptiler ve daha sonra antik Yunanistan’daki matematikçiler, özellikle Arşimet, bu yaklaşımları geliştirdiler. 20. yüzyılın başında, yaklaşık 500 basamaklı pi biliniyordu. Hesaplamadaki ilerlemeler sayesinde bilgisayarlar sayesinde artık pi’nin ilk altı milyar basamağından fazlasını biliyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak:https://www.scientificamerican.com/article/what-is-pi-and-how-did-it-originate/

 

 

 Pi Hakkında İlginç Bilgiler: Doğum günün pi nin içinde👀 

Bildiğiniz gibi pi sayısı bir irrasyonel sayıdır yani virgülden (3,14…….) sonraki basamağın sınırı yoktur.

Sınırı olmayan bu sayı dizisi kendini hiç bir zaman tekrar etmediğinden, sayılar hep farklı şekilde dizile gelmiştir.

İşte bu noktada doğum tarihinizin pi sayısının içinde gizlenmiş olabileceğini biliyor muydunuz? (Tabi burada sadece doğum gününüz ile de sınırlı değilsiniz.)

Örneğin 25 11 2009 tarihi ilk olarak pi sayısının virgülden sonraki 141,146,081’inci basamağından başlayarak sıralanmış.

17470099480036323912 25112009 53609799567964187137

Doğum tarihinizin pi sayısının kaçıncı basamağına denk geldiğini bulmanızı sağlayan bir site var.

https://www.mypiday.com/

Siteye girdikten sonra, doğum tarihinizi herhangi bir formatta girin ve ENTER’a basın. Çıkan sayfa da, doğum tarihiniz pi sayısının kaçınca basamağında öğrenin.

Çıkan sonucun üzerine sağa tıklayıp resim olarak kaydedebilir ve istediğiniz yerde paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Abone Ol

Sitemize Eklenen Son Gönderilerden Abone olarak Haberdar olabilirsiniz

E mail Adresinizi Giriniz